Adakah otak manusia sepeti jimmy neutron???

Sunday, 3 July 2011




Hari isnin,hari yang permulaan minggu baru bg orang yg bekerja mahupun beljar,disebabkan aku tgah cuti sem xde ape yang aku perlukan rushkn,sbliknya mkn,tdo n search sedikit maklumat dekat internet nie..

aku pnah terbcelah satu ruangan di internet psal kehebatan minda manusia ni,dan lantas aku teringt pada msa suatu ketika aku pnah menonton cter cartoon jimmy neutron..huhu,walaupon cter tuh untk budak2 tp aku lyan jerk..cter jimmy neutron mmg menarik mengisahkan seorang budak yg bernama jimmy yang mempunya kepala yang besar yang mampu mencipta sesuatu yang baru.

Dalam cter jimmy neutron tuh,bila jimmy ada msalah dengan peralatan yang dibuatnya,pasti dia akn berkata berfikir..berfikir..berfikir,memaksa otaknya untk berfikir...lantas tros menunjukkan gambran sel2 neuron dalam otak jimmy bergerak dgn pantas untk mencari idea,menarik bukan???

Tp pnah x??kte terfkir???kte sbnrnya pnah juga buat mcm tuh..terutamanya didalam exam,masa inilah otak kte dipaksa berfkir dengn kerja keras sehingga membuatkan kte berasa penat selepas exam abis,dalam keadaan yang tidak sedar,kte sebenarnya telah memaksa idea2 untuk dikeluarkan untk menjawab exam walaupon kte xdak pasti dengan jawapan yang kte beri..

SEnang cter,otak manusia ini sentiasa mempunyai idea2 yang bgus dan mampu mnyelesaikan masalah,cuma terpulang pada diri sendri sama ada hendak memaksa  dri kte berfkir atau tidak,kalo kita set otak nie mls berfkir n xnk fkir pape,mmg xgerak otak kte derrrrr...

Kemampuan otak
Fakta menunjukkan orang yg jarang-jarang berfkir atau memerah otaknya untk berfikir,mempunyai minimum 10 bilion sel.Setiap sel berhubung antara satu sama lain.Orang yang rajin dan kuat berfikir mempunyai hingga 1 trilion sel dalam kapasiti otak yang sama...

ini secara tidak langsung,dapat menolak sesetengah presepsi masyarakat malaysia,yang menganggap anak golongan cina lebih pandai,tp pnah x???kte bandingkan diri kita dengan golongan yang cemerlang atau bertanyakan kepada mereka,berapa bnyk latihan yang dorang buat,bberapa bnyk dorang mengulang kaji,berapa bnyk nota mereka??sebelum peperiksaan???sy pasti jika kita bandingkan usaha kte dengan usaha golongan yang sentiase cemerlang terdapat bnyk perbezaannya....

Bila otak kita ini sentiasa dilatih melakukan benda yang sama secara berulang kali,tidak mustahil kte bole mengingat fakta2 dengan baik sekali,jika kte hnya melakukan hnya sebnyk 2 atau 3 kali,otak kte tidak berupaya untk menyimpan dengan lama lalu muncul lah pnyakit 'lupa' lalu kte menyalahkan semut,kesian semut..huhu

Cara2 meningkatkan kemampuan otak kita :-

1. membaca bahan2 ilmiah yang berbentuk fakta,bukannya komik or majalah k...
2. mengaplikasikan fakta2 yang dibaca dengn kehidupan seharian,serta mengeluarkan fakta2 tersebut dengan                     berbincang dengan kwn2 dan menjawab soalan peperiksaan.
3. melatih otak mencuba perkara yang baru..
4. sentiasa mendapatkan rehat yg cukup serta bersenam..
5. untuk mendapatkan otak yang kreatif,cuba melukis sesuatu gambar dgn cara yg terbalik..

Akhir kata,otak yang tidak dilatih untk berfikir pasti berkarat,kte perlu sentiase memastikan otak kte sentiasa berfkir bagi menjana sel2 neuron dalam otak supaya dapat menjadi insan yang cemerlang...peringatan kte tidak semestinya berfikir tentang hal2 duniawi sahaja kerana itu mmg tidak elok,seeloknya seimbangkn berfikir itu dengan perkara akhirat,kerana ia juga mampu meningkatkan kemampuan otak..

"Otak manusia biasa mampu memiliki sekurang-kurangnya 120 kemahiran,berapa kemahiran yang kita sudah miliki??renungkan2 lah dan selamat beramal :)"

7 comments:

Salhazlin Johar said...

wauuuu...best3....betollh..klo dh lme x bljo..otk pon leh brkrat au..sbb x penh brfikir an..ish3...like3..

Muhammad Aidl said...

hehe,sbb tulah aku suruh bnykkan membace n fkir mse depan,plannig aktiviti nk buat keesokan ari ker..xde lah otak karat jerk...slmt beramal.huhu

Salhazlin Johar said...

tp...kan..kalo tgh cuti2 sem nih...nk pkir ape jer..an3...so..tido..hahaha

Muhammad Aidl said...

mmg mls tol ko nk fkir ea??huhu...ok2 lah ske lukis kn??amk satu gmbar,then lukis dengan terblik..tips nie

Salhazlin Johar said...

lukis trblik??lukis pki pnsel yg terblik ker...atau kite yg trblik smbil mlukis...atau...hahahaha

Muhammad Aidl said...

kalo untk ko,teknik dia khas ckit lah beb..sbb ko ske tdo n darah slalu xsmpai kat otak..ko kne kpela kat bwh n kaki kat ats,then baru lukis tau..hehe

Salhazlin Johar said...

ha3...yelh..t try..

Blog contents © the life never end.. 2010. Blogger Theme by Nymphont.