Flora di putrajaya..

Sunday, 17 July 2011

Agak lama aku xtulis blog nie..dsebabkan aku punyai bnyk komitmen lain yg perlu aku uruskan,wahhh ayat aku nie dah mcm ayat orang yang amat busy sgt ea..arini 17.7.2011 aku dgn membe aku pergi pesta bunga di putrajaya,jadi mat bunga lah aku skrg nie..hehe,cuaca di putrajaya mmg agak baik masa tuh,wah ble mase aku smpai sana,pehhh panas gler beb,mnysal xbawak pyung..(kata  aku dlam ati).tp ati aku sejuk ble melihat keindahan bunga2 disana and cara dorang decorate,mmg cantik..kebanyakan yang datang pameran tuh,smua ada kamera 'dslr' dan mempunyai gaya tersendiri untuk amik shot masing2 termasuk lah kawan  aku tuh..huhu,conclusionnya aku enjoy harini walaupon agak penat dan lutut aku bermasalah...tata nantikan blog aku yang seterusnya pasal kepentingan muhasabah diri ea..peace malaysia..

Adakah otak manusia sepeti jimmy neutron???

Sunday, 3 July 2011




Hari isnin,hari yang permulaan minggu baru bg orang yg bekerja mahupun beljar,disebabkan aku tgah cuti sem xde ape yang aku perlukan rushkn,sbliknya mkn,tdo n search sedikit maklumat dekat internet nie..

aku pnah terbcelah satu ruangan di internet psal kehebatan minda manusia ni,dan lantas aku teringt pada msa suatu ketika aku pnah menonton cter cartoon jimmy neutron..huhu,walaupon cter tuh untk budak2 tp aku lyan jerk..cter jimmy neutron mmg menarik mengisahkan seorang budak yg bernama jimmy yang mempunya kepala yang besar yang mampu mencipta sesuatu yang baru.

Dalam cter jimmy neutron tuh,bila jimmy ada msalah dengan peralatan yang dibuatnya,pasti dia akn berkata berfikir..berfikir..berfikir,memaksa otaknya untk berfikir...lantas tros menunjukkan gambran sel2 neuron dalam otak jimmy bergerak dgn pantas untk mencari idea,menarik bukan???

Tp pnah x??kte terfkir???kte sbnrnya pnah juga buat mcm tuh..terutamanya didalam exam,masa inilah otak kte dipaksa berfkir dengn kerja keras sehingga membuatkan kte berasa penat selepas exam abis,dalam keadaan yang tidak sedar,kte sebenarnya telah memaksa idea2 untuk dikeluarkan untk menjawab exam walaupon kte xdak pasti dengan jawapan yang kte beri..

SEnang cter,otak manusia ini sentiasa mempunyai idea2 yang bgus dan mampu mnyelesaikan masalah,cuma terpulang pada diri sendri sama ada hendak memaksa  dri kte berfkir atau tidak,kalo kita set otak nie mls berfkir n xnk fkir pape,mmg xgerak otak kte derrrrr...

Kemampuan otak
Fakta menunjukkan orang yg jarang-jarang berfkir atau memerah otaknya untk berfikir,mempunyai minimum 10 bilion sel.Setiap sel berhubung antara satu sama lain.Orang yang rajin dan kuat berfikir mempunyai hingga 1 trilion sel dalam kapasiti otak yang sama...

ini secara tidak langsung,dapat menolak sesetengah presepsi masyarakat malaysia,yang menganggap anak golongan cina lebih pandai,tp pnah x???kte bandingkan diri kita dengan golongan yang cemerlang atau bertanyakan kepada mereka,berapa bnyk latihan yang dorang buat,bberapa bnyk dorang mengulang kaji,berapa bnyk nota mereka??sebelum peperiksaan???sy pasti jika kita bandingkan usaha kte dengan usaha golongan yang sentiase cemerlang terdapat bnyk perbezaannya....

Bila otak kita ini sentiasa dilatih melakukan benda yang sama secara berulang kali,tidak mustahil kte bole mengingat fakta2 dengan baik sekali,jika kte hnya melakukan hnya sebnyk 2 atau 3 kali,otak kte tidak berupaya untk menyimpan dengan lama lalu muncul lah pnyakit 'lupa' lalu kte menyalahkan semut,kesian semut..huhu

Cara2 meningkatkan kemampuan otak kita :-

1. membaca bahan2 ilmiah yang berbentuk fakta,bukannya komik or majalah k...
2. mengaplikasikan fakta2 yang dibaca dengn kehidupan seharian,serta mengeluarkan fakta2 tersebut dengan                     berbincang dengan kwn2 dan menjawab soalan peperiksaan.
3. melatih otak mencuba perkara yang baru..
4. sentiasa mendapatkan rehat yg cukup serta bersenam..
5. untuk mendapatkan otak yang kreatif,cuba melukis sesuatu gambar dgn cara yg terbalik..

Akhir kata,otak yang tidak dilatih untk berfikir pasti berkarat,kte perlu sentiase memastikan otak kte sentiasa berfkir bagi menjana sel2 neuron dalam otak supaya dapat menjadi insan yang cemerlang...peringatan kte tidak semestinya berfikir tentang hal2 duniawi sahaja kerana itu mmg tidak elok,seeloknya seimbangkn berfikir itu dengan perkara akhirat,kerana ia juga mampu meningkatkan kemampuan otak..

"Otak manusia biasa mampu memiliki sekurang-kurangnya 120 kemahiran,berapa kemahiran yang kita sudah miliki??renungkan2 lah dan selamat beramal :)"

Rahsia Melalui Tulisan,korang rase tulisan korang mcm maner????

Saturday, 2 July 2011

Pertama : Tekanan
i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif
ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit
Kedua : Bentuk Tulisan
i. Tulisan yang bulat-bulatSemua huruf ditulis dengan bulat
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)
ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leperTulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)
Ketiga : Kecondongan
i. Condong ke kanan· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
sayang, berani, pemurah
ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang
iii. Tegak· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah
iv. Campur-campur· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)
Keempat : Kerapatan
i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.
ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut
Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z
i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan
b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri
Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)
i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana
Rumusan : -
Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup…

kata-kata positif mampu meningkatkan motivasi diri..

benda yang aku nk cakapkan ni,sebenarnya selalu sangat aku buatlah,benda nie aku buat untuk mencapai impian aku dan mengatasi sebarang masalah,aku tahu maybe antara kita pernah buat tp bukan secara serius.

Bangun pagi: sebelum aku bangun dari tidur aku selalu cakap benda yang positif,seperti saya seorang yang rajin,saya seorang yang tidak mudah putus asa,setiap cabaran merupakan batu loncatan dalam kehidupan,bnyk lg kata2 positif yang kte leh create sendri,terpulang pada dri sendri,nasihat aku cakapalh kata2 positif nie sbnyk 15 kali setiap kali bangun dari tdo..cara ini aku beljar dari seorang pakar motivasi dan memang terbukti membantu aku untk mengekalkn prestasi aku dalam pelajaran,kalo bole guna kan lah jgk semasa kte hdapi kemurungan or whateverlah,selamat mencuba..ingatlah hanya diri kte saja yang bole ubah hidup kte.... :)

my blog.....

HMmm sebelum ni ramai yg suruh aku buat blog,tp aku sentiase tolak tawaran tuh..sbb bagi ku,aku xperlukan blog n disamping tuh aku pon xthu apa aku nk buat dengan blog,setelah agak lama berfikir dengan fikiran yang matang n rasional (matang n rasional lah sgt hehe),aku pon membuat keputusan untk membuat blog ini untuk berkongsi sedikit ilmu yang aku thu dan perjalanan idup aku sedikit..dkat cnie aku xkan cter lah smua perjalnan idup aku,itu kan privasi,ckuplah skadar korang thu apa yg patut..selamat membaca yooooooo salam.
Blog contents © the life never end.. 2010. Blogger Theme by Nymphont.